pic

Sicilské dušené jehněčí se sýrem

Netradiční italský recept s chutí jehněčího masa, červeného vína s výraznou chutí sicilských sýrů, které zároveň celé jídlo zahušťují. Podáváme s novými bramborami.

Nejprve si připravíme brambory a maso. Brambory kartáčkem vydrhneme a necháme je vcelku. Velké můžeme rozkrojit na půlky. Jehněčí plec s kostí vykostíme a nakrájíme na větší kostky. Pokud se nechceme zabývat s vykosťováním plece, můžeme koupit jehněčí plec bez kosti.

V dostatečně velkém hrnci rozpálíme olivový olej. Přidáme na plátky nakrájenou cibuli a za občasného míchání opékáme cca 8-10 minut. Přidáme sádlo a necháme rozpustit. Vykostěnou jehněčí plec nakrájíme na kostky, které osolíme a opepříme. Vložíme do hrnce s rozpuštěným sádlem o opečenou cibulí a za občasného míchání maso opékáme 5-7 minut ze všech stran. Přidáme česnek a chvilku jej necháme opéct. Pak přilijeme červené víno, které necháme z poloviny odpařit. Nyní přidáme brambory. Vše zalijeme vývarem nebo vodou (pokud vývar nemáme) a přivedeme k varu.

Po té hrnec přiklopíme pokličkou a pozvolna dusíme cca 45 minut. Samozřejmě můžeme hrnec vložit i do trouby a dusit v troubě při 160 °C. Při přípravě tohoto jídla doporučujeme připravovat v litinovém hrnci nebo v jakémkoliv jiném nepřilnavém hrnci, který můžeme i vložit do trouby.

Pokličku sundáme a hrnec nakloníme tak, aby se tuk shromáždil na jedné straně a odebereme jej naběračkou. Píchneme do masa, abychom zjistili, zdali je měkké. Pokud ne, tak maso pozvolna dusíme dál nezakryté.

Když je jehněčí měkké, nasypeme na něj sýr pecorino a za občasného míchání necháme sýr roztavit. Přidáme nastrouhaný sýr caciocavallo, petrželku a zamícháme. Pokud neseženeme sýr caciovallo, nahradíme ho stejným množstvím sýrem pecorino. Omáčka by měla být zredukovaná a zhoustlá.
Dochutíme a můžeme podávat.

Caciocavallo Pezzetta - italský kravský sýr, který se vyrábí v mnoha italských regionech. Vyrábí se stále ručně z plnotučného kravského mléka, proto je každá forma originál. Sýr zraje zavěšený na provaze. Vyrábí se jak čerstvý, tak uzený.