pic

Jehněčí masové kuličky s mrkví

Kombinace vařené mrkve ve vývaru s jemnými jehněčími masovými kuličkami pro všechny milovníky masa a kořenové zeleniny. Rychlý a jednoduchý pokrm.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a vmícháme do jehněčího mletého masa spolu s vejcem, strouhankou, citrónovou kůrou, solí a pepřem.

Ze vzniklé masové směsi navlhčenýma rukama vytvarujeme větší kuličky, které opečeme na oleji. Čerstvou majoránku opereme, osušíme a otrháme lístky. Přidáme je k masovým kuličkám a krátce osmahneme.

Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka nebo na větší nepravidelné kusy, záleží na kreativitě kuchaře. Mrkev vaříme ve vývaru asi 8-10 minut a vyjmeme ji. Pokud máme dříve připravený zeleninový vývar, použijeme ten nebo jako v našem případě připravíme vývar z kostky zeleninového bujónu.  Do vývaru vsypeme hotovou světlou jíšku a za častého míchání necháme přejít varem. Pokud nechcete použít koupenou hotovou jíšku, můžete vývar zahustit klasickou jíškou připravenou z hladké mouky a másla. Vývar zredukujeme do podoby husté omáčky. Dle chuti osolíme, opepříme a omáčku odstavíme z plotny.

Masové kuličky spolu s mrkví vložíme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme na stůl. Ozdobit můžeme snítkem čerstvé majoránky.

Obměna: jehněčí mleté maso můžeme nahradit mletým telecím nebo vepřovým masem.